VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 10, die op vrijdag 20 oktober bij de leden van de VEB in de bus viel, een interview met de topman van Galapagos, Onno van de Stolpe. Na negentien jaar als zelfstandig bedrijf waarvan twaalf aan de beurs, is Galapagos bijna zover dat de eerste medicijnen op de markt gaan komen. En het bedrijf heeft nog een reeks potentieel grote medicijnen in ontwikkeling.

Het lonkende perspectief van een paar miljardenklappers heeft de marktwaarde van Galapagos opgedreven tot zo’n 4,5 miljard euro. Sinds 2016 is het aandeel ook onderdeel van de AEX. Effect sprak met de bestuursvoorzitter van het bedrijf over deze ontwikkelingen, de nadrukkelijke wens om zelfstandig te blijven en waarom hij als dé ondernemer achter Galapagos slechts anderhalf procent van de aandelen heeft.

Over Filgotinib zegt Van de Stolpe:

“Filgotinib is inderdaad veruit ons grootste programma, maar voor het grootste deel wordt het nu gedaan door onze partner, het Amerikaanse Gilead. Wij doen een aantal onderzoeken voor de toepassing van Filgotinib in een aantal andere ziekten, maar dat is een stuk minder grote inspanning dan die Gilead op zich neemt. Het zwaartepunt voor ons ligt nu dus eerder op ons middel voor taaislijmziekte en op de voorbereiding voor een volgende fase van onderzoek voor ons medicijn voor de longziekte IPF. Daarvoor gaan we een studie doen waarmee we direct voor registratie als weesgeneesmiddel gaan. Ondertussen zijn we continu bezig met het zoeken naar nieuwe werkingsmechanismen om onze pijplijn te blijven vullen.”

Galapagos wordt vaak een overnamekandidaat genoemd, maar volgens Van de Stolpe is Galapagos niet gebaat bij een overname. Aan het opslokken van zijn vorige werkgever Crucell door Johnson & Johnson heeft hij ook slechte herinneringen:

“Daar [de onderzoeksafdeling van Crucell, red.] is inderdaad niks meer van over. Er werkt nog een klein groepje, maar het is nog geen tiende van wat Crucell was. J&J wilde vaccintechnologie binnenhalen. Als ze daarmee een vaccin voor HIV weten te ontwikkelen is dat een enorm succesverhaal. Ik zeg dus niet dat het een slechte overname was, maar voor het bedrijf Crucell is het jammer. Aan andere kant was Crucell wel echt een ander soort bedrijf dan Galapagos. Onderzoek was niet hun sterke punt. Ze waren goed in het doen van overnames, wij zijn goed in het identificeren van nieuwe medicijnen.”

Lees het volledige interview met Onno van de Stolpe in Effect 10.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Voor slechts 75 euro per jaar bent u al lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 




Gerelateerde artikelen